Przejdź do głównej zawartości

W ogóle nie mogę nic przesłać

Jeśli nie dochodzisz nawet do wyboru plików, nie jest to błąd aplikacji, tylko kwestia uprawnień albo stanu wydarzenia. Okno przesyłania pokazuje ikoną kłódki, z którym przypadkiem masz do czynienia. Jeśli natomiast przesyłanie się rozpoczyna, a pojedyncze pliki się nie udają, przeczytaj Przesyłanie przerywa się lub nie udaje.

Widzisz Brak uprawnień do przesyłania z tekstem „Nie masz uprawnień do przesyłania treści do tego wydarzenia. Możesz jednak przeglądać galerię.”

Galeria jest wtedy celowo udostępniona tylko do oglądania. Gospodarz może to w każdej chwili zmienić – po prostu zapytaj. Gdzie się to ustawia, opisuje strona Role i uprawnienia.

Karta Dostęp w ustawieniach wydarzenia z sekcją Ochrona galerii
U gospodarza nie zależy to od przełącznika, tylko od roli: na karcie Dostęp pod ochroną galerii znajduje się rola domyślna. Oglądający oznacza tylko oglądanie i polubienia, Współtwórca oznacza przesyłanie. Przy kodach zaproszeń rola jest zapisana w danym kodzie. ① rząd kart z otwartą kartą Dostęp, ② Ochrona galerii z trzema możliwościami: Chroniona hasłem (goście potrzebują kodu), Całkowicie prywatna (zaawansowane) (działają tylko samodzielnie utworzone zaproszenia, kod domyślny jest wyłączony) i Otwarty dostęp (każdy z linkiem może oglądać), ③ Zapisz zmiany na dole. Niżej na stronie są domyślne uprawnienia gości i karta Kody zaproszeń.

To, czy możesz przesyłać, zależy od Twojej roli w wydarzeniu:

  • Oglądający mogą oglądać i dawać polubienia, ale nigdy przesyłać. Nie zmienia tego żadne ustawienie gospodarza.
  • Współtwórcy i moderatorzy mogą przesyłać, o ile przesyłanie przez gości jest w wydarzeniu dozwolone.
  • Administratorzy i właściciel mogą przesyłać zawsze, dopóki wydarzenie trwa.

Twoją rolę może zmienić tylko gospodarz. Więcej: Role i uprawnienia.

Widzisz Przesyłanie zablokowane z tekstem „Moderator ograniczył ci możliwość przesyłania. Skontaktuj się z administratorem wydarzenia, aby dowiedzieć się więcej.”

  • Dotyczy to tylko nowych wpisów. Twoje już przesłane zdjęcia i komentarze pozostają.
  • Blokada może obejmować też komentowanie.
  • Znieść ją może tylko moderator lub administrator wydarzenia, zobacz Blokowanie użytkowników.
Karta Zablokowani użytkownicy z filtrami i kartami użytkowników
Tak wygląda blokada z drugiej strony: gospodarz zarządza nią na karcie „Zablokowani użytkownicy”.
  • Wydarzenie się zakończyło – „To wydarzenie się zakończyło i nie przyjmuje już nowych zdjęć. Nadal możesz przeglądać galerię.”
  • Wydarzenie wygasło – „To wydarzenie wygasło i nie przyjmuje już nowych zdjęć. Nadal możesz przeglądać galerię.”

W obu przypadkach przesyłanie jest zamknięte dla wszystkich gości, nie tylko dla Ciebie. Czy i jak długo galeria jest potem jeszcze dostępna, wyjaśnia strona Jak długo zdjęcia pozostają online?

Po imprezie gospodarz może przenieść galerię do archiwum. Galeria pozostaje wtedy online – nadal możesz ją przeglądać, pobierać zdjęcia, dawać polubienia i komentować – ale nic nowego już do niej nie trafia. Przesyłanie jest zamknięte dla wszystkich, także dla samego gospodarza. Na górze galerii widnieje wtedy komunikat Ta galeria jest w archiwum.

Okno przesyłania pokazuje wtedy również Ta galeria jest w archiwum (w starszych wersjach aplikacji jeszcze Brak uprawnień do przesyłania). W tym przypadku nie chodzi o Twoją rolę. Ponownie otworzyć galerię może tylko gospodarz, przechodząc na pełny pakiet – zobacz Archiwum – tanie przechowywanie.

Do galerii w archiwum nowi goście nie mogą już dołączyć. Kto dołączył wcześniej, otwiera ją na urządzeniu, którym dołączył, albo loguje się na swoje konto.

Jeśli przesyłasz przez wyzwanie, przyczyną może być samo wyzwanie:

  • Karta wyzwania ma chip Zablokowane wyzwanie i wskazówkę „To wyzwanie jest zablokowane. Spełnij wymagania, aby je odblokować.” W sekcji Wymagania do odblokowania: widzisz, czego jeszcze brakuje.
  • Niektóre wyzwania są zaplanowane w czasie i będą dostępne dopiero później (albo już wcale).
  • Jeśli plik zostanie z tego powodu odrzucony, obok Spróbuj ponownie pojawia się przycisk Pomiń zadanie. Wtedy zdjęcie trafia normalnie do galerii, tylko bez przypisania do wyzwania.

Jak odblokowuje się wyzwania, opisuje strona Wykonywanie wyzwań fotograficznych.

Sekcja Zablokowane wyzwania z czterema oznaczeniami: wiersz Wymagania do odblokowania, chip warunku, chip z dalszymi warunkami, wiersz z datą
Zablokowane wyzwania otwarcie pokazują, w czym rzecz: ① wiersz Wymagania do odblokowania: z ikoną kłódki, ② chip z pierwszym warunkiem – stan przed ukośnikiem, cel za nim, ③ chip +N więcej oznacza pozostałe warunki, ④ przy wyzwaniu sterowanym czasem jest tam zamiast tego termin.

Jeśli brakuje możliwości tylko przy filmach, a zdjęcia działają, nie chodzi o Twoje uprawnienia. Wyjaśnia to strona Czy mogę przesyłać filmy?

Rozwijana sekcja Media i przesyłanie z przełącznikiem przesyłania filmów
Filmy mają własny przełącznik — gospodarz znajdzie go w rozwijanej sekcji „Media i przesyłanie”.