Przejdź do głównej zawartości

Jak usunąć konto lub swoje dane?

Najpierw rozróżnienie: usuwanie dotyczy tylko zarejestrowanego konta.

Jeśli dołączyłeś bez konta, nie ma żadnego konta do usunięcia. Swoje przesłane zdjęcia usuwasz wtedy pojedynczo – zobacz Jak usunąć własne zdjęcie?

Przez awatar w prawym górnym rogu otwórz Ustawienia konta i przejdź na kartę Bezpieczeństwo. Na samym dole rozwiń Ustawienia zaawansowane; tam w sekcji Zarządzanie kontem znajduje się punkt Usuń konto.

Strona profilu z dostępem do ustawień konta
Droga zaczyna się w profilu – usuwanie konta celowo nie jest schowane w galerii. ① Twoje zdjęcie profilowe, ② Twoje imię z ołówkiem do zmiany pseudonimu, pod nim punkty, opublikowane zdjęcia i ostatnia wizyta, ③ Ustawienia konta, ④ Twój Postęp zadań.

Przypadek szczególny – wydarzenia, których jesteś jedynym właścicielem

Dział zatytułowany „Przypadek szczególny – wydarzenia, których jesteś jedynym właścicielem”

Zanim cokolwiek zostanie usunięte, Photogala sprawdza, czy jesteś jedynym właścicielem jakiegoś wydarzenia.

  • Jeśli nie jesteś, pojawia się zielony komunikat Brak wydarzeń do obsłużenia i możesz od razu kontynuować.
  • Jeśli jesteś, pojawia się Wydarzenia wymagające twojej uwagi z listą tych wydarzeń. Dla każdego z nich musisz zdecydować: Przekaż innej zarejestrowanej osobie albo Usuń wydarzenie.

Dopiero gdy wszystkie wydarzenia są załatwione, można kliknąć Przejdź do usunięcia konta. Wcześniej widać tam wskazówkę „Przed kontynuowaniem przekaż wszystkie wydarzenia lub oznacz je do usunięcia”.

Strefa zagrożenia w ustawieniach wydarzenia z akcjami usuwania
Jeśli jesteś jedynym właścicielem wydarzenia, droga prowadzi najpierw tutaj — do strefy zagrożenia w ustawieniach wydarzenia.
  1. W oknie Potwierdzenie usunięcia konta wpisujesz swój adres e-mail dokładnie tak, jak jest przypisany do Twojego konta.

  2. Dopiero wtedy aktywuje się Potwierdź usunięcie.

Ważne, żeby nie było niespodzianki: zdjęcia, które przesłałeś do cudzych galerii, nie znikają automatycznie po usunięciu konta. Pozostają w danej galerii, ale nie są już przypisane do Ciebie.

Jeśli naprawdę chcesz się ich pozbyć, zrób to wcześniej: